Çölde, Deve Sırtında

Çölde çay ya da Babil filmlerinden aklınızda kalan SAHRA çölü guney Fas’ta yer alır.
Türk televizyon ekranlarında SAHRA ismiyle yayınlanan dizi filmi de eklemeliyiz belki bu listeye aklınızda bir çöl fotoğrafı oluşturmak için.


Okyanusu, denizi görmemiş, tanımamış birisine masmavi suları nasıl anlatamazsak, kum tepelerinin etrafını kuşatan düzlüklerin sessizliğini, etkileyiciliğini, betimleyemeyebiliriz kolay kolay...

Guneşin batışıyla büyüyen gölgelerinde develerin, bir nane çayı molası vermemişseniz, kumlarda yuvarlanmamışsanız özgürce, anlatması çok zor bu engin dinginliği…

SAHARA’ya gelin.

Uarzazat (Ouarzazate) ‘ dan Zagora’ya oradanda M’hamid’e mutlaka geçin. Erfud’da bir gece Merzouga da Tuareg çadirlarinda kalin.

TOYOTA LAND CRUISER 4X4 LERLE YAPABILECEGIMIZ ORNEK BIR ETAP

Birinci gun:
İstanbul  > Marakeş:


İstanbul-Marakeş uçuşu. Marrakech Menara havalimanına varış ve karşılama ve otele transfer.

Ikinci gun: Marakes

Sabah kahvaltısının ardından tam gün Marakeş gezisi. Hispano Moresk mimarinin 800 yıllık örneği Kutubia minaresi, Saadien anıt mezarları ve 19. yüzyılda şehri yöneten pasa tarafından inşa ettirilmiş Bahia Sarayı gezilecek mekanlardır. Öğlen yemeğinin ardından Jmaa El Fna meydanında ve souk adi verilen şehrin kapalı çarsısı keşfedilecektir yapılacaktır.

Ucuncu gun:Marakes > Ouarzazat

Sabah kahvaltısının ardından erkenden Atlas dağlarının etkileyici manzarası esliginde konforlu taşıtlarımız ile Afrika’nın en yüksek geçitlerinden Tizin Tichka zirvesine (2200 m.) ulaşılacak. Etkileyici doğada verilecek molaların ardından UNESCO korumasında yaşamına devam eden Afrika’nın en etkileyici köylerinden Aid Ben Haddou ya varılacaktır. Öğle yemeğinin ardından dar sokakları ve toprak evleriyle zamanı unutturan Aid Ben Haddou koyu keşfe çıkılacaktır. Arabistanlı Lawrence, Gladyatör, Asteriks, Çölde Cay, Büyük Iskender gibi yüzlerce filme ev sahipliği yapmış Uarzazate şehrine gelindiğinde şehir derebeylerinin konut olarak kullandığı yöreye özgü mimari terminolojide Kasbah adi verilen kale gezilecek aksam yemeğini de alacağımız otelimize yerleşilecektir.

Dördüncü gün:Ouarzazat > Erfoud > Merzouga

Sabah kahvaltısının ardından Sahara koy mimarisinin en çarpıcı örneklerinin görüldüğü Dades vadisi geçilerek Skura vahasına ulaşılacaktır. Gül ağaçları ve gül suyu üretimiyle Afrika’da nam salmış skura vahasını kum çöllerine bağlayan Dades vadisi üzerinde Tinghrir şehri görülmesi gereken yerler arasındadır. Mgoun çayını takiben Todra kanyonuna ulaşılacak öğle yemeği kanyonda alınacaktır. Su ve rüzgar erozyonuyla doğanın yarattığı etkileyici kanyondan sonra Erfud şehrine varılacaktır. Pistlerden ilerleyerek hava kararmadan 4x4 lerle Merzuga kum tepelerine ulaşılabilir. Günesin batisini kum tepelerinde karşıladıktan sonra dileyen misafirlerimiz. Çolun ortasında yer alan TUAREG çadırlarından oluşan kamp yerimizde aksam yemeğini yiyerek sahara çadırlarında geceyi geçirebilirler. Dileyen misafirlerimiz ise Erfud’a dönerek otellerinde aksam yemeğine katılıp konaklayabilirler.

Besinci gün: Erfoud > Rissani > Zagora
Zamanında kara Afrika’dan gelip saharayi geçen kervan yollarını kontrol eden savaşçı kabileleriyle meşhur olmuş Tafilelet bölgesinin efsane başkenti Rissani şehrini gezip tas çöllerini asarak Elnif şehrinde öğle molası vereceğiz.
Tuaregler için Moritanya’dan önceki son şehir olan Zagora’ya ulaşacağız. Donemin dervişlerinin oluşturduğu çolun ortasındaki bin yıllık Tamgrut kitaplığı bizi hayrete düşürürken
Yolun bittiği yerde alacağımız develerle M’hamid vahası ve kum tepelerine geçecegiz.
Geceyi vaha’da kurulan çadırlarda ya da arzu ederseniz hotelinizde geçirebilirsiniz.

Altinci gun: Zagora > Ouarzazat 
Sultanlığın ve hatta Afrika’nin en büyük palmiye ormanını barındıran Draa vadisini takiben Agdz kasabasına ulaşacağız. Kissan tepesini 4X4 lerimizle aştıktan sonra Uarzazat’a varacagiz. Fint palmiyeliginde berber köylerinin arasında dolaştıktan sonra Marakese yola çıkılacaktır. Akşam saatlerinde varacağımız Marakeş otelimize yerleşeceğiz.

Yedinci Gun: Marakes
Kahvaltının ardından Marakese şehrinde, çarşılarında serbest zaman...

Sekizinci gun:Marakes > İstanbul
Kahvaltı ve Marakes havaalanına transfer.